Campania „Dizabilitatea. Zâmbete într-o floare”

Recunoaştem sau nu, condiţia dizabilităţii defineşte purtătorul ei în ochii celor din jur ca fiind o persoană dependentă de asistare şi este asociată de marea majoritate a celorlaţi cu procesul de cerşetorie. Ei bine, din dorinţa de a arăta o altă faţetă a lucrurilor şi de a repune adevărul pe făgaşul său normal, am demarat prin intermediul Asociaţiei Distonia, o altfel de manifestare prin intermediul căruia să ofer gratuit o floare, întâmplător, pe stradă unor doamne şi/sau domnişoare ca un pas spre un proces de normalizare şi demontare a acestor stereotipuri. Am afirmat în multe rânduri despre capabilităţile şi resursele pe care fiecare persoană cu o diferită formă de dizabilitate le deţine (trebuie să facem distincţie şi să recunoaştem existenţa cazurilor de o gravitate extremă care nu pot fi luate în calcul în această ipoteză) şi care pot fi utilizate în scop constructiv, reciproc benefic (individ-societate), iar urmare imediată a acestui proces de re/integrare, după caz, această condiţie ar deveni una care oferă plusvaloare şi nu ar rămâne la nivelul asistării.

Povestea acestei campanii este simplă. La începutul lunii iunie am avut o lansare de carte la Bucureşti, cu această ocazie am cunoscut nişte oameni minunaţi. Luminiţa Popa, o doamnă deosebită a cărei prietenie îmi bucură sufletul, a oprit câteva volume pe care le-a vândut prietenilor săi şi mi-a trimis banii aferenţi de curând. Având ideea acestei acţiuni de mult timp în minte, întrunindu-se condiţiile necesare de ordin financiar, am trecut la fapte. Nu pot să nu îmi manifest surprinderea cu privire la impactul pe care această campanie îl are, iar de acea va continua, însă nu există nimic concret cu privire la când, unde şi cum. Ideea e să fim mereu în pole-position cu un zâmbet pentru că suntem unde nici cu gândul nu gândim. Revenind la acţiunea de sâmbătă desfăşurată în zona centrală a Clujului şi Parcul central „Simion Bărnuţiu”, am constat câteva reacţii importante din partea persoanelor abordate într-un mod manierat. Unele dintre ele au primit cu deschidere şi bucurie după ce, iniţial, au fost încercate de o reacţie puternică de surprindere, altele au refuzat în mod categoric, în special doamnele de vârsta a-III-a. Înţeleg, şi e strict o opinie proprie, că ne confruntăm cu o problemă a cărei importanţă nu o înţelegem îndeajuns şi mai mult decât atât o întreţinem, probabil consecinţă a primei ipoteze, din inerţie. Cred că mulţi dintre noi am experimentat o tânără sau un tânăr care ne întindea mâna pe stradă, în mijloacele de transport în comun, la o terasă ne lăsa câteva obiecte pe masă alături de un bileţel care reuşea să pătrundă în atriile inimii şi să cerne printre degete câţiva bănuţi. Cred că a venit vremea unei schimbări în această plană modalitate de gândire, bazată sau influenţată pe aspectele de ordin emoţional. Nu avem idee cât rău oferim celui care primeşte, în primul rând, obişnuindu-l cu mâna întinsă, iar secundar nouă, celor care printr-un gest de bineţe ne transformăm în cei care întreţinem un fenom care capătă o tot mai mare amploare, pentru ca apoi să constatăm că discriminarea pozitivă nu mai este sustenabilă.

Am iniţiat această campanie, pentru a trage din nou un semnal de alarmă cu privire la acest fenomen al cerşetoriei. Nu pentru a-mi face false „titluri de glorie”, dacă nu era o campanie care să urmărească un aspect societal, nimeni nu afla de existenţa acesteia, aşa cum s-a întâmplat în multe alte cazuri. Trebuie să înţelegem că schimbarea nu vine de nicăieri, schimbarea este posibilă doar prin noi şi necesită un alt mod de abordare a unor probleme, item, idei care până în prezent s-au dovedit a fi incompatibile cu aşteptările noastre. 

În final, concluzionez prin a-mi exprima una dintre cele mai mari bucurii ale vieţii, trăite, experimentate, dovedite în multe rânduri prin intermediul unor acţiuni simple dar cu impact necuantificabil, zâmbetele, bucuria, lacrimile de fericire şi o îmbrăţişare de mulţumire. Astfel de lucruri nu pot fi explicate, ele trebuie trăite pentru a fi înţelese pe deplin. 

Fotografiile de mai jos spun totul…

_MG_0197 _MG_0198 _MG_0221 _MG_0265_MG_0266  _MG_0270 _MG_0273 _MG_0329 _MG_0330 _MG_0334

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s