Poarta de su’ Feleac – muzeul tradiţional al familiei Căpuşan

Dumnezeu a creat omul după chipul și asemănarea Sa, iar această lume a căpătat înfățișarea locului de unde ne veghează clipă de clipă, Grădina Edenului. Fiecăre popor a fost aşezat pe o bucățică din pământul din care au fost zămisliţi membrii săi, pentru a-l îngriji și a îmbogăți roadele creației Lui.  Oamenii, ființele primordiale ale existenței lumești, au primit cea mai importantă caracteristică în facerea înfăptuită, conștiința, reprezentarea esenței umanității, pentru a duce la bun sfârșit misiunea pământească. Dar nimic nu poate fi desăvârșit fără înțelegere și muncă, iar nouă, poporului român, ne-a oferit una dintre cele mai roditoare ţinuturi, de la formele de relief care ascund în pantecele lor toate bogățiile naturale până la ”semințele” care, sădite prin lacrimi și sânge de înaintaşii noştri, au crescut și au răspândit una dintre cele mai frumoase culturi tradiționale de pe pământ. Maica Tereza spunea despre aceste ţinuturi, care astăzi poartă numele ţării noastre, că este un loc binecuvântat de Dumnezeu, un colţ din Grădina Raiului.

Evoluția acestei lumi, care se află într-o continuă schimbare sub influențele elementelor create artificial, ne îndepărtează tot mai mult de glie și de sorgintea divină, căruia îi datorăm prezența noastră aici și acum. Oferim tot mai multă atenție aspectelor materialiste și lăsăm „semințele” care ne definesc cultura națională, într-o uitare care le condamnă la uscare. Însă mai există locuri prielnice unde germenii spiritului, a obiceiurilor și tradițiilor românești încă se păstrează și se înmulțesc sub sudoarea, la căldura sufletului și a pasiunii unor oameni de ispravă, buni români.

Muzeul Etnografic ”Poarta de su’ Feleac” este un astfel de loc, care la adăpostul căminului familiei Căpușan adună și oferă tuturor celor care doresc să revină la rădăcinile culturii noastre tradiționale, elemente etnografice diverse, alături de evenimente culturale tradiționale. Intraţi cu încredere în acest loc, cu dragoste şi înţelegere, pentru că astfel de lucruri veţi găsi şi la plecare veţi fi mai buni români…

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s