Spune STOP cerșetoriei!

„Nu hrăni un om cu pește, pune-i undița în mână și învață-l să pescuiască… După ce nu vei mai fi acolo, el nu va muri de foame…”
Spune STOP cerșetoriei, a dărui milă nu înseamnă a oferi un 1 leu sau 100 pe stradă sau în alte locuri, solidaritatea înseamnă un ajutor mic care să aibă un rezultat mare. Mulți dintre cerșetorii pe care îi întâlnim și îi încurajam prin demersul nostru, de cele mai multe ori făcut cu bunăcredință, au în spate multe necunoscute?? De cele mai multe ori, asociem cerșitul cu dizabilitatea sau alte problemele sociale, iar în mod inconștient îi marginalizăm și mai mult prin intermediul acestor acte de așa-zisă caritate. Daca dorim cu adevarat să îi ajutăm haideți să-i învățăm să „pescuiască” și așa vom realiza un prim pas în procesul de reinserție socială, mic dar important!!!
Spune și tu STOP cerșetoriei!!!!

Cam așa sună ultima mea postare pe rețeaua de socializare Facebook. Nu inventez eu apa rece, au fost derulate nenumărate campanii sancționării acestui fenomen, dacă nu mă înșel chiar în ultima perioadă a avut loc o astfel de desfășurare mediatică în Cluj prin intermediul căruia se apela la conștiința cetățenilor de stopare a încurajării acestei practici sau mai degrabă anomalii socială, dar aș vrea să o reiterez pentru că repetiția e mama învățăturii. Și nu doar atât, un motiv extrem de important este acela care asociază acest fenomen cu problemele de ordin socio-financiar și în special legătura foarte strânsă care se realizează cu persoanele cu dizabilități. Este lăudabil faptul că poporul din care fac parte răspunde, într-un fel sau altul, nevoii unui semen, însă afirm cu convingere că încurajarea cerșetoriei nu este cea mai fericită alegere pentru manifestarea acestor sentimente de solidaritate.

Din postura persoanei cu o formă de dizabilitate mă doare și mă lovește în plin această păcătoasă asociere. Persoanele cu dizabilități, așa cum afirmasem cu câteva zile în urmă, nu cerșesc milă la colț de stradă. Aceste persoane nu sunt demne de această înjosire, majoritatea se zbat într-o lume imposibilă în care doresc o șansă. Doresc să se integreze în societate, să aibă acces la un loc de muncă, să întemeieze familii, într-un cuvânt să ducă o viață cât mai apropiată de normal. Iar ceilalți îi tratează cu indolență, oferindu-le firimituri de talanți care nu pot fi înmulțiți niciodată. Sunt convins că fiecare dintre noi conștientizează faptul că în spatele multora dintre cei care stau cu mâna întinsă pe stradă, în mijloacele de transport în comun, în piețele publice sau în cine știe ce locuri cu vad deschis la cât mai multă populație, câștigă bani frumoși, care din păcate nu le folosește la nimic. De cele mai multe ori sau cei mai mulți dintre ei câștigă prin aceste mijloace mult mai mulți bani decât un cetățean cinstit care are un loc de muncă și care, într-un moment de slăbiciune, bagă mâna în buzunar cu gândul de a face un gest nobil. Să nu mai amintesc faptul că există și așa-zișii băieți deștepți care au făcut o afacere din acest fenomen, una ilegală, care câștigă pe spatele nostru și al amărâților care stau în frig și ploaie, sub forma cea mai teribilă de sclavie modernă.

Cerșitul, ca și prostituția, este un fenomen declarat ilegal din punct de vedere juridic, însă pedepsirea celor care îl practică se rezumă la o simplă contravenție, care în cele mai multe cazuri nu este „onorată”, iar prestatorul, în secunda doi, se întoarce la locul de muncă, văzându-și liniștit de „treabă” și profitând în continuare de naivitatea noastră. Eticheta atribuită renumelui acestui popor, în multe situații dincolo de granițele sale, din păcate, este aplicată și întreținută de noi și bunăvoința noastră manifestată eronat. Aspectele coercitive, din păcate, nu au foarte multe șanse de reușită, iar singura cale este acea de a reevalua posibilitatea și dorința fiecăruia dintre noi de a fi solidari cu nevoile celor aflați la ananghie, din diferite motive.

Să nu mai spun faptul că aproape orice formă de sprijin pe care o asociație sau o persoană de bunăcredință, care dorește să implementeze un proiect spre beneficiul unei părți a comunității din care face parte, se lovește de bariera pe care o pune omul sătul de cerșit, chiar dacă sprijinul în astfel de condiții îmbracă o cu totul altă formă.

Situația se află în mâinile, sau în buzunarele fiecăruia dintre noi. Nu lăsați sufletul să înlocuiască rațiunea în această situație. A ajuta nu înseamnă a marginaliza, întinde-i o mână și ridică-l de jos, ajută-l să se scuture și așa va avea șansa de a merge mai departe. În mod contrar va rămâne sub picioarele tale.

Spune STOP cerșetoriei!!!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s