Conferinta Nationala a Pacientilor din Romania, concluzii personale

Conferinta Nationala a Pacientilor din Romania, editia a II-a, desfasurata in perioada 14 – 16 iunie la Casa Universitarilor din Bucuresti, eveniment organizat de Sanatatea Media Grup in parteneriat cu Alianta pentru Sanatate din Romania, a avut un numar impresionant  de invitati de marca, atat din sfera institutiilor publice centrale, locale si medicale cat si din partea societatii civile, prin intermediul asociatiilor care militeaza pentru drepturile pacientilor din Romania. As vrea sa enumar doar cateva nume, printre care dl. Vasile Barbu – Presedintele Asociatiei pentru Protectia Pacientilor, Conf. Univ. Dr. Vasile Cepoi – Ministrul Sanatatii, Conf. Univ. Dr. Florian Bodog – Secretar de  Stat in Ministerul Sanatatii, Prof. Univ. Dr. Florian Popa – membru, Comisia pentru Sanatate si Familie a Camerei Deputatilor, Conf. Univ. Dr. Cristian Celea – UMF ”Carol Davila” Bucuresti (fost director CNAS), Prof. Univ. Dr. Vlad Tica – vicepresedinte al Asociatiei Europene a Medicilor de Spital, Acad. Prof. Univ. Dr. Bogdan Marinescu – Presedinte Societatea Romana de Obstretica Ginecologie, Prof. Univ. Dr. Mircea Beuran – Seful Clinicii de Chirurgie, Spitalul Floreasca (fost ministru al Sanatatii), Prof. Univ. Dr. Daniela Bartos – Sef Sectie Medicala, Spitalul Floreasca, Asist. Univ. Dr. Sorin Paun – Spitalul de Urgenta Floreasca, dl. Marius Savu – Director Administratia Spitalelor Bucuresti si altii… Dintre discursurile tuturor acestor distinsi domni si doamne am tras urmatoarele concluzii:

1. Sistemul public de sanatate din Romania este subfinantat, mai grav decat atat acei putini bani, 3% din Pib, care de fapt trebuiau sa fie 5%, pe care bugetul de stat il acorda, sunt chletuiti prost, pe langa faptul ca sunt insuficienti, prioritizarea lor fiind in defavoarea pacientului. Tot la capitolul finantare pot aminti si introducerea coplatei care a fost acceptata si asumata de actuala guvernare.

2. Reforma Legii Sanatatii este pe ultima suta de metri inainte de adoptare in legislativ, este in dezbatere publica si trebuie analizata in amanunt, sa nu ne mai trezim cu un experiment rezultat intr-unul dintre laboratoarele dintr-un anumit palat… Aceasta reforma aduce schimbari majore si importante dintre care as dori sa amintesc, pe scurt, doar cateva: transformarea Caselor de Asigurari de Sanatate Judetene in Case mutuale, acordarea autonomiei spitalelor din Romania pentru eficientizarea si responsabilizarea managementului acestora, introducerea Drepturilor Pacientului, reducerea numarului de Programe Nationale de Sanatate, definirea pachetului de servicii medicale acordate asiguratiilor  din sistemul public si privat de sanatate, cresterea competitivitatii intre sistemul public si privat de sanatate. Mai multe detalii gasiti pe site-ul Ministerului Sanatatii, unde puteti gasi si legea.

Relatia medic-pacient este inca destul de ”in corzi” daca mi se permite acest atribut, raspunderea fiind impartita. Scaparile de ordin deontologic fiind prezente din partea medicilor iar lipsa interesului pacientilor cu privire la starea sanatatii lor, fiind de asemenea, o mare problema. Toate aceste lucruri, cumulate, duc la o precara siguranta a pacientului in cadrul sistemului de sanatate din Romania, fiindu-i ingradit de multe ori accesul la informare corecta.

Problemele dintre Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate raman inca de actualitate, iar legea reformei sanitare este considerata o posibila rezolvare prin schimbarile care vor fi realizate.

Pedepsirea actiunilor de malpraxis este inca intr-o faza extrem de inciepienta, aproape inexistenta, cea ce reprezinta o mare problema a pacientilor care sufera efectul acestora.

Exista un mare deficit de doctori si asistente ceea ce face de multe ori interventia medicala o adevarata incercare. Lipsa unor remuneratii adecvate a medicilor datorate subfinantarii de care sistemul medical are parte, reprezinta si principala cauza a exodului de doctori.

Ca si o concluzie generala, sistemul sanitar romanesc functioneaza la nivel de avarie, dintr-un cumul de factori, in special datorita lipsei finantarii de care are nevoie cu adevarat. Descentralizarea spitalelor a fost un pas bun in rezolvarea problemei acestuia insa nu este suficient. Sunt multe lucruri de schimbat si imbunatatit din toate punctele de vedere, trebuie sa avem ochii deschisi si indreptati permanent catre oamenii care au putere de decizie pentru a satisface nevoile si probleme noastre in mod primordial.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s