Scrisoare catre Presedinte !!!!

SCRISOARE CATRE PRESEDINTE,

Buna ziua,

Numele meu este Irina Grigoras , am 34 de ani si sunt  proaspata mamica, pentru a doua oara, a lui Bogdanel. Mai am o fiica in varsta de 7 ani . Fac parte din categoria mult hulitilor bugetari care “mananca” banii statului, ocupand o functie de conducere in cadrul admnistratiei publice locale .

Am inceput cu aceste date , pentru a stabili oarecum care sunt datele problemei in ceea ce ma priveste, si care este motivul care m-a determinat sa scriu …. tocmai presedintelui . Aceste motive au legatura cu statutul meu de proaspata mamica, care ma include pe lista marilor  “consumatori de pampersi“ care ar huzuri pe banii statului beneficiind de 85 % din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni, venituri in functie de care s-au platit cotizatii la bugetul asigurarilor de stat. Nu am avut un salariu , respectiv  nici un venit nesimtit de mare; dar nici unul foarte mic. Primeam lunar, in mana, aproximativ 1900 de lei. Raportandu-ma la acesti bani, am procedat la efectuarea unor calcule inainte de a hotari sa avem si cel de-al doilea copil, astfel ca prin prisma acestor calcule, am hotarat ca ne putem permite sa mai aducem pe lume un sufletel, in conditiile in care asemeni oricarei familii de varsta noastra, avem contractate si alte obligatii – credite si evident trebuie sa le platim.

Bani la ciorap, nu avem, d-le Presedinte! pentru ca  in anii 90 cand spuneati ca s-au imbogatit unii datorita haosului si dezordinii, eram elevi, apoi studenti. Si aceasta este situatia majoritatii parintilor de varsta noastra, altii fiind chiar de varsta mai mica, in anii 90 se jucau… in nisip. Veniturile majoritatii bugetarilor care formeaza plebea care munceste, nu sunt comparabile cu veniturilor celor din institutiile centrale, pe care de cele mai multe ori ii aratati cu degetul, asa ca banii au fost suficienti doar pentru a reusi sa traim, sa mobilam un apartament mic de 2 camere si atat! Nu au ramas sub nici o forma disponibilitati care sa poate fi economisite. Ceea ce nu se poate spune, despre altii ca dvs. D-le Presedinte !  Normal ca analizand declaratiile de avere  ale majoritatii ( peste 90%) dintre cei aflati in functii importante ale statului, constatam ca au acumulat sub diverse forme sume importante de bani . Acestia, in frunte cu dvs. binenteles, pot afirma ca se poate renunta la salariu, ca se poate plati taxa de solidaritate, pentru ca , pentru toti salariile nu reprezinta principala sursa de venit. Dar la prostimea din popor, care traieste numai din salariu , ( din care categorie facem si noi parte ) de ce nu va ganditi?

Nu am adus pe lume un copil, fara sa am un suport , deoarece intr-un stat normal poti conta pe legile  tarii si pe ceea ce ele spun. Nu fac parte din categoria celor care fac copii pentru alocatie, dar  din socotelile facute pentru urmatoarea perioada face parte indemnizatia care mi se cuvine, conform prevederilor legale in vigoare, pentru care am cotribuit la stat. Ca Statul nu reuseste sa gestioneze eficient banii, este vina mea? Este vina sufletelului adus pe lume, ca s-a nascut intr-o tara unde cuvantul de ordine este HAOSUL? Mai ales in ultimii 3-4 ani?

Domnule Presedinte,

Nu sunt un mare cunoscator al  cifrelor, pe care le solicitati, din partea celor care au puncte de vedere, pentru ca nu sunt acolo unde sunteti dvs. sa am acces la ele. Dar, pornind de la faptul ca  domeniul  in care am activat  la locul meu de munca, viza si asistenta sociala, pot sa va spun, si am afirmat-o si in alt context, ca m-am tot minunat dar si revoltat in egala masura, cum ne permitem sa platim ajutoare sociale unui procent care depaseste 50% din populatie. Fac referire, in mod expres la ajutoarele de incalzire, care se acorda de cativa ani incoace , conform legilor elaborate de guvernanti( e drept nu au fost ai dvs, aceia, dar tot dupa aceste  legi ati continuat sa efectuati platile acestor ajutoare si in iarna  2009-2010, cand deja criza exista si ne sufla in ceafa), care solicita pentru dosarele  ce se intocmesc , adeverinte de venit insotite de declaratii pe propria raspundere. Asta in tarisoara noastra , in care se munceste la negru , dvs, stiti cat de mult, in care se incheie contracte de munca , pentru salarii minime, dar in realitate se plateste uneori si de trei ori mai mult , noi acordam credit cetatenilor acordandu-le ajutoare pe baza propriilor declaratii. Stiti ca in iarna care a trecut, pensionarii, a caror brume de pensii au crescut, pentru ca a fost an electoral, au primit sume reprezentand ajutoare de incalzire, mai mici decat trantorii de 30-40 de ani care “declarau  pe proprie raspundere “ ca nu realizeaza  nici un venit?

Pentru ca dvs. detineti cifrele  exacte, se poate face un calcul,  si nu-i asa ca , sumele nu sunt  de neglijat? Dar binenteles, ca nu s-au putut opera aceste economii anul trecut, cand era an electoral, se pot acuma ajungand pana si la banii de pampersi, cum dvs ati spus, si  la pensile batranilor. Cum nu ati facut promisiuni, cand  de la  urarea “Sa traiti bine” de acum 5 ani, ati trecut la  “ Sa traiti mai bine! ” , in aceasta iarna ? Oare ceea ce propuneti romanilor prin aceste masuri de reducere, este forma lui “mai bine”?

Si indraznesc sa mai dau un exemplu  la fel de “ nesemnificativ” : se tot vorbeste de un si jumatate, poate chiar doi, despre situatiile in care , la institutiile descentralizate se intalnesc cazuri  in care, data fiind competenta deosebita , a guvernantilor care elaboreaza acte normative, in baza carora s-au aranjat “ numirile politice” , s-au obtinut in instantele judecatoresti hotarari care au desfintat acesste numiri, si  cu toate acestea, procesele continua si  pe posturi sunt platiti doi sau poate chiar trei directori-manageri etc. Facand un calcul, cu salariile care nu sunt dintre cele mici, cu contributiile aferente , pentru toata aceasta perioada de cand persista aceasta situatie jenanta, dar tipic romaneasca, nu ajungeti oare in apropierea sumei care teoretic ati economisi-o din banii de pampersi? Nu ati fi cu sufletul mult mai impacat si cu satisfactia unui lucru bine facut si dus la capat punand capat acestor “jafuri” care se fac sub ochii si cu aprobarea dvs tacita?

Si  mai aveti puterea sa iesiti sa declarati ca masurile nu sunt impotriva cetatenilor patriei?   Cred ca ar trebui ca cineva, din cercul dvs apropiat, sa va ajute sa dobanditi simtul realitatii .  Si inca ceva, macar atat puteti face, ca in materie de atitudine, sa abordati  o mimica si o gestica corespunzatoare. Surasul pe care l-ati afisat de fiecare data cand ati aparut cu    ‘minunatele vesti  ‘, fac oricare cetatean sa se intrebe daca nu cumva va face chiar placere sa iesiti in fata si sa anuntati ca taiati in carne vie. Nu inseamna ca asteptam sa lacrimati, dar la surasul macabru, zau ca ar trebui sa renuntati.

Trebuie sa fie reduse cheltuielile, cu totii subscrienm la asta, dar ati inceput de unde nu trebuia!!! Cu atat mai mult, cu cat, tot dezmatul pe care il pomeniti s-a facut sub ochii dvs , d-le  presedinte .  Atunci, unde erati ? Oare faptul ca ati promulgat legea prin care, nu in scopuri electorale, ati consimtit la majorarea salariilor profesorilor, in contextual in care cu cifre se facea dovada ca nu este sustenabila, la ce categorie de actiune o incadrati? Mai are credibilitate ideea cum ca nu ati girat  majorari  de salarii, care nu oricum nu au putut fi acordate?

Nu puteti fi credibil cand spuneti ca e nevoie de solidaritate , si pentru aceasta incepeti cu cele mai lipsite de aparare categorii sociale   ; copiii si batranii.Va reamintesc ca din cele mai vechi timpuri, si in orice fel de societate, oricat de primitiva a fost , sau ar fi, in cele mai grele situatii,( razboaie, catastrofe, etc) primii care sunt protejati si salvati sunt copiii si batranii. Chiar asa mult a decazut societatea romaneasca, incat dvs. cu ei incepeti?

Este normal sa cereti taxe de solidaritate tuturor celor care va inconjoara si pentru care salariile reprezinta   “bani de bomboane, sau de tigari” , sa cereti sa se renunte la ridicarea salariilor de catre acestia, sa cereti ca pentru fiecare institutie bugetara sa se faca verificari la sange privind cheltuielile materiale, spre exemplu. Cereti bugetarilor, sa vina de acasa cu hartie si pix, nu mai permiteti nici un fel de achizitie de consumabile, nu mai permiteti dezmatul privind  transportul , deplasarile in tara si strainatate, si veti vedea ca se vor economisi sume frumusele, deloc de neglijat .

Cand toate acestea  nu se vad, si cand  se poate dovedi cu documente ca , in primul trimestru al anului 2010, s-a cheltuit pentru cheltuieli materiale( la nivel central indeosebi) mai mult decat in tot cursul anului 2009, si dvs. gasiti de cuviinta sa reduceti pensile si baii pentru cresterea copiilor, la ce reactii va asteptati? Cum credeti ca poporul poate inghiti acest lucru? La  reducerea aparatului guvernamental de ce nu va ganditi?  Nu credeti ca in acest fel veti da semnalul catre popor ca incepeti de unde e firesc , de acolo de sus, din varful piramidei, si vor constientiza ca daca lucrurile nu se imbunatatesc, se poate ajunge si la baza piramidei? Chiar daca pare cinic, dvs, faceti si munca premierului, adica cumul de functii, care conform legii salarizarii nu poate fi platit, premier ne mai trebuie oare?mai e nevoie sa il platim din bani publici?

Agentiile fara numar aparute in ultimii ani , nu ar trebui sa dispara unele dintre ele? Calculele dvs nu le include si pe ele? Dar banii pensionarilor si  ai copiilor, da !

Ce va ziceti in gand dimineata cand va priviti in oglinda? Azi voi mai cuceri o reduta : voi anunta ca taiem si dreptul la viata, nu? Nu-i  asa ca asta urmeaza?

Pentru ca fortand putin comparatia se poate ajunge si acolo : faptul ca am adus pe lume un copil , dupa anumite calcule si planuri de viitor, nu corespunde cu politica nou promovata de catre dvs.,- Presedinte ales- si guvernul portocaliu : nu ar fi mai bine sa renuntam la copiii? Cum credeti ca se poate creste un copil cu 600 de lei , in conditiile in care din acesti bani trebuie sa traiasca si mama copilului, trebuie platite si ratele deja contractate, pentru ca alt venit, nu putem realiza??  Vor aparea situatii in care  din lipsa banilor nu se vor putea plati rate, vor fi oameni evacuati in strada, veti fi satisfacut, atunci? Veti avea satisfactia faptului ca ati facut reduceri ale veniturilor populatiei care va ajunge in strada? Dar la pensionarii care vor muri pentru ca bani de medicamente nu vor avea, in spitale nu vor putea fi internati pentru ca numarul locurilor in spitale va scadea drastic, va aparea si coplata in sistemul medical? V-ati gandit ca in semn de recunostinta, unele locuri de odihna vesnica, v-ar putea purta numele?

Suna urat, si revoltator, dar chiar ati trecut peste toate aceste lucruri si simtaminte omenesti, numai pentru a demonstra ca asa cum dvs dictati se si infaptuieste? Mai aplecati-va putin, si mai solicitati reluarea calculelor, la sange, si vor aparea si alte solutii!

Inconjurati-va de adevarati specialisti, de oameni care nu sunt manati de interese! Sunt in fiecare domeniu, oameni cu adevarat valorosi, au aparut in fata natiunii si au propus diferite solutii, este imposibil ca nici una sa nu fie viabila, sa nu aiba  aplicabilitate sau un dram de adevar, numai pentru ca vine de la reprezentantul partidului x sau z. Dovediti cetatenilor tarii, ca va implicati  pentru apararea si garantarea drepturilor lor. Sunteti garantul respectarii  Constitutiei. Sunt incredibil de multe drepturile garantate de Constitutie care  vor fi terfelite si calcate in picioare prin aplicarea acestor masuri. La numarul infinit de mare de actiuni in instanta care vor obtine castig de cauza v-ati gandit? Plata care va urma, din buzunarul cui se va face? Al poporului, pentru ca se calca  pe cadavre purtand platosa crizei drept scuza, refuzand sa va aplecati si sa acceptati ca sunt si alte cai de urmat.

La mama dvs. v-ati gandit o secunda? La felul in care o vor privi vecinii pensionari din bloc sau din cartier? La cate vorbe care o vor durea foarte mult, dar le va auzi si va vor fi adresate? Spre norocul dvs, conform declaratiei dvs de avere, nu este o problema sa o ajutati pe mama dvs. Foarte frumos. Asa mi-as dori si eu si sute de mii de tineri. Dar cu 600 de lei venit in aceasta perioada, cu 500 de lei rata la banca si cu venitul sotului diminuat , si cu alta rata la banca, cu inca un copil de crescut si o alta bunica cu pensia taiata credeti ca vom putea sa le ajutam pe bunici? Si ca noi, cate sute de mii vor fi, oare? Si spuneam la inceput , ca aveam un venit nici prea mare nici prea mic, per total. Dar cei care aveau venituri mult mai mici? Ce solutii ne oferiti?

Domnule Presedinte, la biserica v-am vazut, ca dadea bine in campanii, dar ….. credeti in Dumnezeu? Daca da, ganditi-va la cum veti raspunde la un moment dat pentru toate faptele si actiunile de aici, de pe pamant.

De ce am recurs la acest gest? simtind ca trebuie sa fac ceva pentru binele copilului pe care l-am adus pe lume, cu multa dragoste si credinta ca ne va lumina si completa universul familiei, dar si pentru familia mea in intregul ei, va aduc la cunostinta faptul ca sunt o mama aproape disperata si atat. Dar sunt o mama care se va bate pentru dreptul ei , in instantele tarii si nu numai, pentru ca se incalca cele mai elementare principii ale statului roman dar si ale comunitatii europene, a carei legislatie ni se aplica .

Primul pas este acesta, si aceasta scrisoare va ajunge la cat mai multe trusturi de presa pentru ca , intotdeauna speranta moare ultima, si  poate va avea puterea de a declansa dezbateri, discutii si in cele din urma vor aparea si alte solutii, care categoric exista ! Chiar daca am facut referire strict la situatia mea personala, sunt sigura ca intelegeti ca sunt mii de  situatii similare , de care  ar trebui totusi sa tineti seama.Indraznesc sa sugerez sa luati in calcul diminuarea procentului de 85 % si nu plafonarea la o suma fixa, cea de 600 de lei, iar pentru pensionari aplicarea unei eventuale reduceri doar acelor pensii care depasesc un plafon stabilit. In acest fel, veti putea arata ca  oricat de presedinte ar fi cineva, gandeste intotdeauna rational dar nu si-a  pierdut sufletul!

Irina Grigoras

Anunțuri

Un gând despre “Scrisoare catre Presedinte !!!!

  1. Foarte mare dreptate ai!sunt de acord cu tot ce ai zis in aceasta scrisoare.sper ca totusi sa fie citita si de persoane care intr-adevar pot aduce ceva schimbari in tara asta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s